fredag, september 29, 2006

Nya styret i Halmstad: vad innebär det?

HP:s ledare har den senaste tiden varit skarpa. Det har varit mer lokalt bokus och bättre lokalt fokus. Det är jättebra. Det behövs bra politiska analyser även på lokalplanet.

Dagens ledare spinner vidare på alliansens samverkan med SPI i Halmstad kommun.

Ledarsidan har rätt. De borgerliga valde den lätta vägen. Men det finns inga genvägar bara senvägar. HP:s analys bygger på att alliansen räknar med att SPI ska vara lika lojala denna mandatperioden som den förra (då de delade säng med sossarna).

Men det finns en stor skillnad. Årets valrörelse har varit unik - även på lokalplanet. Det har visat sig att småpartier har röster att tjäna på främlingsfientliga flörtar. SPI körde den taktiken i år. Och ändå lyckades Sverigedemokraterna kamma åt sig två mandat.

Jag tror konsekvenserna av samarbetet blir följande:

1) SPI kommer plocka alla politiska poäng när det gäller utbyggnad och förbättring av äldreomsorgen. De äldre är - av förklarliga skäl - partiets kärnväljare, och de kommer inte missa den chansen. Allt det som förbättras i Halmstad på det området kommer SPI jobba stenhårt för att ta på sig äran för. Och i väljarnas ögon tror jag de kommer lyckas.

2) Främlingsfientligheten vinner mark. SPI gick till val på lögner. Man insinuerade saker. Oavsett vad som står i partiprogrammet eller vad som lovats på interna möten, så körde man en valrörelse som andades Tyskland á la 1933. Att alliansen nu samarbetar med ett sådant parti gör det betydligt svårare att föra en konstruktiv poltik emot segregationen som är utbredd i Halmstad. Dessutom gör samarbetet det svårare att bemöta Sverigedemokraterna som också kör med en "mjuk främlingsfientlighet". Det är inte Nationalsocialistisk Front (dvs. killar med uniformer som hyllar Hitler) vi snackar om utan Sverigedemokraterna. Ett parti som de senaste åren polerat sin yta ordentligt. Som försöker framstå som the voice of reason. Som inte vill slänga ut flyktingar utan "hjälpa dem i deras hemland".

Jag kommer göra allt för att vinna debatten mot Sverigedemokraterna. Jag vet också att jag kommer göra det. Men det är en fight det inte räcker med att vinna, man måste vinna helt. Och det blir svårare med SPI...

1 Comments:

Blogger fatima said...

Bra att du fortsätter att skriva! Jag håller helt och hållet med dig när det gäller SPI. Jag skäms över att vi inte försökte mer med miljöpartiet. Det blir ju inte bättre när man förstår att de inte ens fick en chans att förhandla färdigt.

30 september, 2006 17:32  

Skicka en kommentar

<< Home